A polifenolokban gazdag teljes értékű étrend-kiegészítő PSA-progresszióra gyakorolt hatásának kettős-vak, randomizált, placebo kontrollos vizsgálata prosztatarákban szenvedő férfiakban – az Egyesült Királyságbeli National Cancer Research Network (NCRN) Pomi-T vizsgálata; szerzők: Robert Thomas és munkatársai > > > >

BERKELEY, Kalifornia (UroToday.com) – Egyre több publikáció számol be arról, hogy összefüggés lehet az egészséges élelmiszerekben található növényi eredetű vegyületek, a polifenolok fogyasztása és bizonyos betegségek, így például a demencia, a magas koleszterinszint, az arthritis, a bőr öregedése, a makuladegeneráció, sőt újabban a rák alacsonyabb előfordulási kockázata között. Bár végeztek kis betegszámú fázis II vizsgálatokat, amelyekben tanulmányozták a polifenolokban gazdag teljes értékű étrend-kiegészítők, a zöld tea, a brokkoli, a kurkuma és a gránátalma jótékony hatását, mindeddig nem került sor ezek kombinációját vizsgáló, megfelelő statisztikai erővel bíró, randomizált, kontroll-csoportos vizsgálatra.  A National Cancer Reasearch Institute (NCRI) kutatóinak hipotézise szerint az említett, különféle forrásokból (fűszer, gyógynövény, gyümölcs, zöldség) származó élelmiszerek különböző polifenol-összetétele szinergisztikus hatást fejthet ki, ugyanakkor nem fenyeget az a veszély, hogy egy bizonyos polifenol-fajta felhalmozódna. Valamennyi összetevő rendelkezik a sejteket a karcinogén vegyületekkel szemben védő antioxidáns és közvetlen daganatellenes hatással is, amelyeket korábbi laboratóriumi, illetve fázis II vizsgálatokban mutattak ki:

Zöld tea: Epigallokatekinben gazdag gyógynövény, gátolja az ornitin-dekarboxilázt, ezáltal csökkenti a proliferációt, az angiogenezist és a dedifferenciálódást ráksejtvonalakban. Egy 5000 nőbeteg adatain végzett metaanalízis kimutatta, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák kiújulásának kockázatát. Egy prosztatarákos betegek részvételével végzett fázis II vizsgálatban a PSA érték csökkenéséről számoltak be.

Gránátalma: Nagy mennyiségben tartalmaz ellágsavat, amely ráksejtvonalakban csökkentette a proliferációt, az apoptosist és az adhéziót. Három fázis II típusú vizsgálatban meghosszabbította a PSAdt érték fennállását és csökkentette az oxidatív stresszt.

Kurkuma: A kapszaicinben gazdag fűszernövény csökkentette az EGFR növekedését, invázióját, vándorlását és TK-aktiválódását. Daganatos őssejtekben gátolta a prosztata-, bél- és mellrák kifejlődését, de az egészséges őssejtekre nem volt hatással. Emberben Cox-I gyulladásgátló hatását mutatták ki.

Brokkoli: Az iotiocianátban gazdag brokkoli sejtvonalakban lassítja a növekedést és serkenti az apoptosist. Rendszeres fogyasztása emberben megváltoztatja a genetikai „aláírást”, gátolja a serkentő gének és fokozza a daganat-szupresszáló gének aktivitását.

zoldtea-kicsi2                 granatalma-kicsi2      brokkoli-pomi-t                 kurkuma-pomi-t

Módszerek: 203, 53-89 (átlagosan 74) éves, prosztatarákban szenvedő (95% Gleason 6/7, 5% >7) férfibeteg, 59%-uk primer aktív megfigyelés (AS) alatt, 41%-uk ún. „watchful waiting” (WW) periódusban, korábbi radikális beavatkozást követő progresszív PSA relapszussal; a betegek random módon Pomi-T-t vagy azzal megegyező küllemű placebót kaptak 6 hónapon át. A randomizáció a kiindulási jellemzők tekintetében statisztikai különbséget nem eredményezett, egyedül a placebo-csoport életkora volt kis mértékben magasabb.

Minőségbiztosítás: A tanulmányt mint nem kereskedelmi jellegű, tudományos vizsgálatot szakértői véleményekre alapozva a Prostate Action szponzorálta, a vizsgálat tervét az NCRI Komplementer Terápiákat Kutató Bizottsága készítette el, a vizsgálatot befogadta az Egyesült Királyságban működő National Cancer Reaserarch Network (NCRN), és a Helyes Klinikai Gyakorlatra Vonatkozó Európai Útmutatónak való megfelelését független szakértők ellenőrizték. A gyártók belső analitikai vizsgálattal dokumentálták a hitelességet és a tisztaságot, ezen kívül független spektrometriás vizsgálat is történt a tisztaság igazolására. A statisztikai elemzést a vizsgálóhelyektől függetlenül végezték.

Eredmények: Mindkét csoportból 2-2 beteg lépett ki az első 3-hónapos értékelés előtt. A maradék 199 betegen vizsgálva, az elsődleges végpont, a PSA emelkedésének centrális értéke 14,7% (95% CI 3,4-36,7%) volt a Pomi-T csoportban és 78,5% (95% CI 48,1-115,5%) a placebo csoportban.  Ez a 63,8%-nyi különbség szignifikánsnak bizonyult (ANCOVA p=0,0008). 18,6%-kal több betegnél volt elkerülhető a beavatkozás a vizsgálat végén a Pomi-T csoportban. Az előre meghatározott alcsoportok között nem volt szignifikáns különbség.

Másodlagos végpontok: Nem észleltek hatást a szérum átlagos nemihormon-koncentrációja tekintetében: tesztoszteron 13,4 nmol/l (normál tartomány: 9-29), FSH 9,2 IU/l (normál tartomány: 2-12), LH 7,4 IU/l (normál tartomány: 2-9). Nem változott a koleszterinszint, az INR és a BP warfarinnal vagy ramiprillal kezelt betegekben. Az AS-protokoll részeként rutinszerűen készült MRI felvételeket retrospektív módon értékelték. A betegek 35%-ának nem volt vizuálisan érzékelhető elváltozása, 15%-uknak szignifikáns PSA-emelkedéssel járó progresszív betegsége volt (őket a vizsgálatból eltávolították), 50%-nak pedig vizuálisan észlelhető, nem progrediáló betegsége volt; a Pomi-T-n maradó betegek közül egyiknél sem észleltek MRI-vel meghatározható progressziót. Hathónapos Pomi-T kezelés után AS vagy WW felügyelet mellett prosztatarákos betegek ebben a csoportjában a következőket állapították meg:

  • statisztikailag szignifikáns kedvező rövid távú hatás a PSA százalékos emelkedése tekintetében placebóval összehasonlítva;
  • a Pomi-T-t a betegek jól tolerálták, számottevő nemkívánatos hatás vagy gyógyszer-kölcsönhatás nem alakult ki;
  • szignifikánsan több beteg maradhatott AS vagy WW megfigyelés alatt, elkerülve ezáltal a beavatkozások toxikus hatását és költségét;
  • a betegség MRI felvételeken megjelenő képe összefüggést mutatott a PSA változásával.

Mi várható a továbbiakban a Pomi-T-vel kapcsolatban? A Pomi-T, illetve más, az életmódot érintő beavatkozások hatásainak vizsgálata érdekében kifejlesztettek egy iPhone applikációt (PSAcalc), amely kiszámítja és grafikusan ábrázolja a PSA-t megkettőző időbeli változásokat, valamint a PSA abszolút értékét (lásd cancernet.co.uk). A szerzők együttműködnek a Preventív Orvostudományi Intézettel és a PROVENT csoporttal annak érdekében, hogy a készítmény bekerülhessen további, prosztatarákos betegeken végzett országos vizsgálatokba. Két további, más ráktípusokban folytatandó vizsgálat van tervezés alatt Dél-Afrikában és New York-ban, az Egyesült Királyságban pedig a készítmény ízületi fájdalomra gyakorolt hatását fogják vizsgálni, amennyiben sikerül megállapodni a fő előállítóval (www.pomi-t.com).

Hivatkozások listája:

McLarty (2009). Can Prev Res: 1940-6207.
Barber ( 2006) Prost Can Pros Dis. 9(4): 407-13.
Brasky (2011). Nutr Cancer. 63(4):573-82.
Bauer (2012). Integr Can Ther. 2012 11(2):83-9.
Carducci (2011). JCO, 29: 7, 11.
Chaoyang (2011) Arch Intern Med 171(6); 507-15.
Chuang (2011) EJC 47, 1808-16.
Clark (2006) Urology 67 (6): 1257-61.
Heinonen (1998) J Nat Can Instit; 90: 440-9.
Gasper AV (2010) Molecular Cancer 2010, 9:189.
Giovannucci (2002) J Nat Can Instit; 94: 391-398.
Handler (2007). Chem Pharm Bull. 55(1): 64-71.
Heinen (2007) EJC 43; (18) 2707-16.
Joseph (2004) Nutr Cancer, 50(2):206-213.
Kakarla (2010) Res Treat 122(3):777-85.
Malik (2005) Proc Natl Acad Sci USA.
Paller (2013) Prost Can & Prost Dis 16, 50-55.
Pantuck (2005) J Urol. 173:225–226.
Porrini (2008) Nutr Metab Cardio:80(4):353-61.
Shah (1999). Bio Pharm., 58(7): 1167–72.
Thomas (2013) JCO. 31, Suppl; 5008.
Thomas (2014) PCPD (nature.com/pcan ) Jan 1-7
Tung (2005) Can Epi Biomarkers Prev; 14;669
Wang (2011). Integr Biol (Camb);3:742–754

Szerzők:
Robert Thomas,1, 2, 3 Madeleine Williams,1 Harbinda Sharma,1 Assim Chaudry2 és Pat Bellamy3 az UroToday.com. Beyond the Abstract tartalmának keretében. Ez a kezdeményezés az urológus társadalom számára kínál publikációs lehetőséget.

1The Primrose Research Unit, Bedford Hospital, Bedford, MK42 9DJ UK
2Oncology Department, Addenbrooke’s Cambridge University NHS Trust, Cambridge, CB2 2QQ UK
3Department of Postgraduate Medicine, Cranfield University. Cranfield MK42, UK

A polifenolokban gazdag teljes értékű étrend-kiegészítő PSA-progresszióra gyakorolt hatásának kettős-vak, randomizált, placebo kontrollos vizsgálata prosztatarákban szenvedő férfiakban – az Egyesült Királyságbeli National Cancer Research Network (NCRN)

——————————————————————————————————————————————————–
——————————————————————————————————————————————————–
——————————————————————————————————————————————————–

 Újabb Kutatási eredmény

A prosztatarák MRI-vel definiált progressziója összefüggést mutat a szérum PSA értékével alacsony kockázatú megbetegedés miatt életmódbeli és étrendi beavatkozással kezelt férfiakban > > > >

Robert Thomas,1,2,3,4 Muhammad Shaikh,5 Michael Cauchi,6 and Dorothy Daiyi Yang7

1 The Primrose Research Unit, Bedford Hospital NHS Trust, UK

2 Department of Oncology, Addenbrooke’s Cambridge University Hospitals NHS Trust, UK

3 Centre for Applied Biological & Exercise Science, Coventry University, UK

4 Department of Post Graduate Medicine University of Bedfordshire, UK

5 Radiology Department, Bedford Hospital NHS Trust, Bedford MK42 9DJ, UK

6 Centre for Biomedical Engineering, School of Aerospace, Manufacturing and Transport (SATM), Cranfield University, UK.

7 University of Cambridge School of Clinical Medicine, Cambridge Biomedical Campus, UK

Összefoglalás háttere: A prosztatarák kialakulása szempontjából alacsony kockázatú csoportba sorolt férfiakat gyakran tartják ún. aktív megfigyelés (AS) alatt, megkímélve őket a radikális terápiák toxicitásától, egyúttal felkínálva nekik az egészséges életmódban és az egészséges táplálkozásban rejlő lehetőségeket. A betegség-progresszió monitorozásának egyre elterjedtebb módja az évenként végzett mágneses rezonancia vizsgálat (MRI), bár jelentősége egyelőre nem teljesen tisztázott. Eddig egyetlen vizsgálat sem mutatott ki összefüggést az MRI-vel meghatározott státusz és a prosztata-specifikus antigén (PSA) dinamikája között AS alatt tartott férfiakban.

Módszerek: 138, legalább két prosztata MRI felvétellel rendelkező, AS típusú megfigyelés alatt tartott prosztatarákos férfibeteg 346 szérum PSA értékét feleltettük meg 346 MRI felvételének. Valamennyi beteg életmódbeli útmutatást kapott, és közülük 102-en polifenolokban gazdag étrend-kiegészítőt is fogyasztottak hosszú távon, miután bevették őket az Egyesült Királyságban zajló Pomi-T vizsgálatba.

Eredmények: Az MRI-n progressziót mutató betegekben a PSA érték átlagosan 39,78%-os emelkedését mérték (konfidencia intervallum (CI) 28 – 52%), szemben azokkal, akiknek daganata zsugorodott (-16,05%, CI 14 -46%), változatlan maradt (1,62% CI -3 – 5%), vagy vizuálisan nem volt észlelhető (-1,62%, CI -14 – 11%) (ANOVA, P-érték < 0,01).

Következtetések: A PSA változása és az MRI-n látható tumorprogresszió között kimutatott szoros kapcsolat megerősítést nyújthat AS megfigyelés alatt tartott férfiaknak, hogy a PSA változása jól tükrözi az MRI-n látható tumorstátuszt; különösen fontos ez egy olyan betegcsoportban, amely érdeklődik az életmódot és a táplálkozást érintő önsegítő stratégiák iránt.

Levelezési cím : Robert Thomas, Bedford and Addenbrooke’s Cambridge University NHS Hospitals c/o Primrose Oncology Unit Bedford Hospital Bedford MK42 9DJ, UK

E-mail: robert.thomas@bedfordhospital.nhs.uk

Beérkezett: 2015. júl. 27. Elfogadásra került: 2015. dec. 05. Megjelent: 2015. dec. 07.

Journal of Life Style Diseases and Management. Thomas R et al. 2015;1(1):1-8.

Oszd meg másokkal is!EmailFacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterest
Minden jog fenntartva: Pomi-T