Számos vizsgálat tárgya volt már a kurkuma nevű fűszernövény, különösen annak fő alkotórésze, a kurkumin. A Pubmed egy orvosi szaklapokat indexelő adatbázis, mely jelenleg kb. 6000 közleményt tart nyilván.

kurkuma-pomi-t

Mi a kurkumin titka?

A kurkumint, mint hatóanyagot, a kurkuma tartalmazza 2-5% mennyiségben.  Zsírban oldódik jól, tehát érdemes zsíros, olajos ételekkel egy időben fogyasztanunk. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tartják a legfőbb értékének, bár nem elhanyagolható a jelentősége.

Amiben egyedülálló, az a rák és a gyulladásellenes hatás. Ennek titka az, hogy gátolja az NF-kappaB hatását.  Az NF-kappaB olyan géneket szabályoz, melyek felelősek a legtöbb, szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatért.

Másik gyulladáscsökkentő faktora az Omega6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztaglandinok, leukotrénok és a vérrögképződést okozó tromboxán termelődésének gátlása. Rákellenes hatásai rendkívül szerteágazóak, hatását számos vizsgálattal igazolták különböző rákfajtáknál (Pl. fej és nyakrák, mellrák, prosztatarák, melanoma, vastagbélrák, hasnyálmirigy rák) Rengeteg olyan folyamatra van szabályozó hatással, melyek a sejtek kialakulásával, osztódásával és programozott halálával kapcsolatosak.

 

A kurkumin hatásai a gyulladással járó folyamatokban:

 

Prosztatabetegségek, megelőzésük:

legjobb megelőzésként fogyasztani a férfiegészség megtartása érdekében, de a már kialakult gyulladásos folyamatokra is kiváló megoldást kínál rendszeres fogyasztása.

Cukorbetegség: meggátolja a gyulladással járó szövődmények kialakulását, a bevérzéseket, csökkenti a vércukorszintet

Depresszió: mivel a depresszió gyulladásos folyamat, a kurkumin adagolásával jelentős kedély és életminőség javulást érhetünk el. Csökkenthetjük, idővel esetleg elhagyhatjuk az antidepresszáns szereket, megszabadulva ezzel a gyakori mellékhatásoktól is.

Szív és érrendszer: szintén gyulladásos folyamat. A kurkumin gátolja az összes gyulladásfaktort, amely szerepet játszik a szív-és érrendszer gyulladásos folyamataiban.

Agysérülés: (trauma, stroke) : Kiegészítő kezelésként jelentős javulást ígér

Neurodegeneratív betegségek(Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Creutzfeld-Jakob betegség): jelentős gyulladáscsökkentő hatásával védő-lassító szerepe van a folyamatokban

Autoimmun betegségek (SM, Rheumatoid arthritis..): a kurkumin csökkenti a vér-agy gát áteresztő képességét, gátolva ezzel a gyulladásfaktorok keletkezését és a gliasejtek pusztulását.

Asztma: a kurkumin gátolja az allergiás reakcióban fontos szerepet játszó hisztamin felszabadulást, továbbá védő hatást gyakorol a tüdőfunkciókra is.

Psoriasis: csökkenti a foszforiláz kináz fehérje aktivitását, mely szoros kapcsolatot mutat a psoriasis kialakulásában.

 

A kurkuma segít elnyomni a feji és nyaki daganatok növekedését – Dr. Marilene Wang és csapata (UCLA, Jonsson Comprehensive Cancer Center) lefolytatott egy kísérleti vizsgálatot, amely kimutatta, hogy a kurkumin elnyomja a feji és nyaki daganatok növekedését elősegítő jelutat.
Dr. Marilene Wang elmondta, hogy: „További összefüggés figyelhető meg a jelút gátlása és a nyálban lévő számos, gyulladást okozó citokin vagy jelző molekula csökkent expressziója között, amelyek elősegítik a tumor növekedését. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy a kurkumin a feji és nyaki rosszindulatú daganatos betegek szájában fejtheti ki a hatását, és mérsékelheti a daganatok növekedését elősegítő folyamatokat. Nemcsak a kritikus jelút gátlása révén fejtette ki a hatását a rákra, hanem magát a nyálat is befolyásolta azáltal, hogy csökkentette a nyálban lévő gyulladásos citokinek mennyiségét.”

Cikk:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/234470.php

A kurkuma és a fahéj csökkentik a szervezetnek a zsíros ételekre adott negatív reakcióját – Sheila West professzor és munkatársai (Pennsylvaniai Állami Egyetem) felfedezték, hogy azok az emberek, akik erősen fűszerezik az ételeiket – különös tekintettel a fahéjra és a kurkumára –, kevésbé negatívan reagálnak a zsíros ételekre:– triglicerid (egy zsírfajta) vérzsírszintjük nem lesz olyan magas, mint más magas zsírtartalmú ételeket fogyasztó emberek esetében.

Cikk:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/232710.php

A kurkumin kijavíthatja a cisztás fibrózisért felelős génhibát

A kurkuma legfőbb alkotórésze, a kurkumin egereken végzett laboratóriumi vizsgálatokban kijavította a cisztás fibrózisért felelős génhibát, -számoltak be az eredményekről a Hospital for Sick Children és a Yale University School of Medicine tudósai.

Cikk:

http://www.medicalnewstoday.com/releases/7575.php

http://www.medicalnewstoday.com/articles/147960.php

A kurkuminnak még számos kiváló hatást tulajdonítanak, ezeket több intézet folyamatosan fejleszti, vizsgálja, további teszteket folytatnak folyamatosan. Nagy várakozással tekintünk a további vizsgálatok eredményei elé.

Oszd meg másokkal is!EmailFacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterest
Minden jog fenntartva: Pomi-T